Ei mene enää kauaa, kun VRER palkitsee jälleen vuoden parhaat ravihevoset, ponit, tallit, kasvattajat ja muut. Ravigaala on vuoden yksi tärkeimmistä tapahtumista ja sen tuloksia odotetaan aina jännittyneenä. Tavallisen raviharrastajan näkövinkkelistä gaala koostuu yleisestä äänestyksestä(jonka lomakkeen täyttämiseen uhrataan keskimäärin 5 minuuttia), jota seuraa piinava pari-kolmeviikkoinen odotusaika. Sen jälkeen julistetaan voittajat ja puidaan oikeudenmukaisuudesta. Itse olen ollut hieman toisenlaisessa roolissa nyt jo neljättä vuotta.

Ravigaala on hieno tapahtuma, mutta sekään ei valmistuisi ilman talkootyötä. Jotta jokaiseen pariin kymmeneen kategoriaan saataisiin n. 3-5 tittelin ansaitsevaa ehdokasta, se vaatii valtavasti taustatyötä. VRER:n päättäjäjäsenet uhraavat omaa aikaansa enenivissä määrin vuoden loppua kohden, käymällä läpi lähestulkoon jokaisen virtuaalisen ravitallin, tutkimalla yhteensä satojen hevosten ja tallien sivuja, pohtimalla kilpailumenestyksiä ja vertailemalla ravituloksia, jälkeläisten ja kasvattien menestyneisyyttä, harrastajien aktiivisuutta, ynnä muuta kaikkea mahdollista. Normaalisti rankinglistan vilkaisu helpottaisi parhaiden löytämistä, mutta kuten hyvin tiedetään, rankinglista on ollut pidempään telakalla. Vaikka siihen asiaan on tulossa muutos, vie aikaa ennen kuin rankinglista on ajantasalla, joten tänäkään vuonna rankinglistasta ei ole apua.

Päättäjäjäsenet kokoustavat, tutkivat, kokoustavat ja lopulta pääsevät yhteisymmärrykseen vuoden ehdokkaista. Ehdokkaita ei ole tietenkään pakko äänestää, sillä ravikansalle annetaan mahdollisuus äänestää myös täysin omaa suosikkiaan. Viime vuoden Ravigaalan jälkeen luvattiin, että seuraavan kerran jokaisesta ehdokkaasta annetaan pieni "puolustuspuhe". Hieno ajatus, mutta se lisää päättäjäjäsenien työmäärää jälleen kerran. Eli sitten kun ehdokkaat on saatu valittua, yksi päättäjäjäsenistä (viime vuosina minä) koodaa mahdollisimman nopeasti äänestyslomakkeen ja testaa sen toimivuuden. Tänä vuonna pitäisi siis vielä lisäksi tehdä pienet perustelut jokaisesta ehdokkaasta, miksi juuri tämä ansaitsisi tittelin palkintokaappiinsa. Mukana on toki pari sellaista kategoriaa, joihin on vain yksi ns. kriteerit täyttävä ehdokas, josta päättäjäjäsenet ovat yksimielisiä. Tällöin titteli luovutetaan kyseiselle ehdokkaalle ilman varsinaista äänestystä.

Kun kaikki valmistelut on saatu tehtyä, äänestys avataan vuoden vaihteen tienoilla ja kaikilla on pari viikkoa aikaa äänestää. Sen jälkeen äänestys sulkeutuu ja alkaa ääntenlaskenta, jonka minä olen myös viime vuosina hoitanut. On erittäin mielenkiintoista seurata miten pisteet jakautuvat ehdokkaiden kesken ja kuka lopulta vie tittelin nimiinsä. Surullista on kuitenkin nähdä, miten joka vuosi toistuu vilppiyrityksiä. Viime vuonna nuo yritykset positiivisesti laskivat ennätysmäisen alas. On toki mahdollista, että jotkin oikein ovelat henkilöt pystyvät äänestämään useaan kertaan jäämättä siitä kiinni, mutta kaikki yritykset pyritään löytämään.

Ääntenlaskennan voisi varmasti hoitaa kokonaan tietokoneella, mutta minä olen sen nyt parina kertana tehnyt osittain käsin. Ensin kaikki äänet listataan taulukkolaskentaohjelmaan, mutta sen jälkeen varaan jostakin vihkosta muutaman aukeaman ja yksinkertaisella tukkimiehen kirjanpidolla lasken äänet yhteen. Kun tulokset ovat selvillä(tähän kuluu n. 2viikkoa riippuen IRL kiireistä), teen pikaisesti tulossivun ja julkaisen palkintojen saajat.

Näin on viety jokavuotinen ravigaala jälleen kunnialla läpi ja itsekin saan huokaista helpotuksesta, kun urakka on vihdoin ohi. Raskain vaihe koko työssä on ehdokkaiden etsiminen ja valitseminen, siihen uhrautuu öidenkin pimeitä minuutteja enemmän kuin lääkäri määrää. Ääntenlaskenta on jo mukavaa puuhaa :).

Seuraavissa Vuoden parhaat - pohdintaa osissa alan käymään hevosia ja talleja yms läpi :).