Toista ääneen perässäni: "Kukaan ei ole täydellinen - en edes minä".

Vierailen nykyään vain aniharvoin hevostalli.netin foorumeilla, ja silloinkin yleensä vain haen muutamilla hakusanoilla tietyn tyyppisiä viestejä, jos hakutuloksia ei löydy, jää vierailu siihen paikkaan. Luettuani hevostalli.netin virtuaalitallifoorumista "yhden nimeltä mainitsemattoman topikin", minun silmissäni erityisesti erään henkilön arvostus romahti kertarysäyksellä. On uskomatonta, kuinka voidaan näin kärkevästi tehdä yleisiä syytöksiä virtuaaliraviharrastajia vastaan vain muutaman henkilön kirjoitusten perusteella. Ilmaisempa oman kantani tähän asiaan.
 
Minua voidaan nyt syyttää "selän takana pskan jauhamisesta" (anteeksi ruma kielen käyttö) mutta sitähän aiemmin viittaamassani keskustelussa enemmän tai vähemmän epäsuorasti harrastettiin. Jos noiden tekstien jälkeen voidaan pokkana toitottaa, että (virtuaali)ravipuolella puhutaan sontaa selän takana, niin on aika katsoa peiliin ja miettiä tilannetta myös toisin päin. En kuitenkaan halua tätä blogia perustaa kenenkään yksittäisen henkilön piikittelylle, vaan tahdoin puhua asiasta ihan yleisesti.

Tämä kirpaisee näin paljon ehkä juuri sen asian takia, mihin Magnetie otti vast'ikään kantaa lyhyessä, mutta ytimekkäässä blogimerkinnässään. Kun on tutustunut ja rakastunut raviurheiluun, sekä yrittää kehittää tätä virtuaalisesti huomattavan pienessä roolissa olevan raviurheilua eteenpäin, tuntuu pahalta, kun joku "isommasta piiristä" (lue: ratsupuolelta) sanoo jotain pahaa. Jokainen meistä haluaa menestyä, eikä kukaan halua kuulla itsestään pahaa sanaa.

On ensinnäkin ymmärrettävä, että joka asiassa on aina hyvät ja huonot puolensa. Kuulostaa kliseiseltä, mutta niin se on myös virtuaalimaailmassa, aivan kuten IRL maailmassakin. Ja jälleen nousee esille karkea jaottelu ratsu- ja ravipuoliin. Oikeastaan toiseksi osapuoleksi voitaisiin vetää lähes mikä tahansa muukin pienempi harrastajaryhmä.

Jokainen varmasti toimii kuten parhaaksi näkee, tuskin kukaan (ainakaan tietoisesti) tekee asioita omasta mielestään väärällä, tai muutoin epäsuotuisalla tavalla. Valitettavasti näkemyksiä on erilaisia, joten kaikki eivät voi mitenkään olla samaa mieltä asioista. Kun yksi toimii tavalla x ja toinen täysin päinvastaisella tavalla y (ja molemmat uskovat oman tapansa olevan se oikea) syntyy väistämättä riistiriitoja siitä, kumman tapa toimia on nyt sitten se oikea. Jokainen on varmasti myös valmis puolustamaan omaa kantaansa, tarvittaessa ärhäkkäästikin. Omasta mielestäni on tärkeää, että näitä eriäviä tapoja vertaillaan ja niiden paremmuudesta keskustellaan, mutta ei niistä tarvitse lähes veren maku suussa kiistellä. Miksei toiselta voisi ottaa oppia ja miettiä toisen toimintatapoja rakentavasti? Tai voitaisi vain kauniisti hyväksyä sitä, että mielipiteitä on erilaisia ja että jokainen voi kokea oman kantansa oikeaksi, vaikka se on sinun mielestä aivan väärä?

Omaa kantaansa saa puolustaa tietenkin vaikka millä mitalla, mutta toisen mielipidettä ei pitäisi lähteä haukkumaan pystyyn ilman kattavia perusteita. Siihen, että voidaan perustellusti ja hyväksyttävästi syyttää kaikkia virtuaalisia raviharrastajia haaskan syöjiksi ja ties miksi, vaatii muutakin kuin muutaman ihmisen(raviharrastajan) yhdellä foorumilla käymän keskustelun vilkaisemista. Eikö voitaisi vain ymmärtää, että kyseessä on kuitenkin vain kourallinen kaikista raviharrastajista, joiden teksteihin nyt oli tartuttu ja yleistetty ne koko ravipuoleen. Olisiko kenties mahdollista, että ehkä ne, suvaitsevammat ja toisin ajattelijat eivät vain olleet viitsineet osallistua kyseiseen/kyseisiin keskusteluihin, jotka sitten täyttyivät niistä ratsupuoleen negatiivisesti suhtautuvien raapustuksista. En tietenkään voi tässä syyttää nyt vain ratsupuolen edustajia ravipuolen lynkkaamisesta, sillä kyllähän sitä tapahtuu kaikissa piireissä. Kukaan ei ole täydellinen ja yleistäminen on ilkeää tällaisissa asioissa.

Molemmissa, niin ravi- kuin ratsupuolella on erilaisia ihmisiä ja molemmista löytyy kirjava määrä erilaisia toimintatapoja. Valitettavasti yleensä ne hyvät toimintavat jäävät huomiotta, kun huonot tavat nostetaan pinnalle ja haukutaan, jauhetaan, hierotaan ja mässytellään toisen osapuolen huonoilla ominaisuuksilla yltäkylläisyyksiin asti.

Lisäksi on olemassa - Ah, niin ihanat! - stereotypiat.

Äärimmilleen kärjistetty stereotypia ratsupuolesta:
Hevosella pitää olla tuhat ja yksi kilpailua, kauneuspilkulliset KTK-I palkitut kuvat ja arvonimisukutaulu. Elämä perustuu kisaamiselle ja sille kennellä on hienompi uusi ulkoasu, pisimmät esittelytekstit ja luvat upeimpiin kuviin. Kattojärjestö toimii tai on toimimatta, lähes kaikki tapahtuu kontrolloidusti ja automatisoidusti, mitään ei saa enää ellei maksa palkkaa, jopa reaalirahassa. Viilataan pilkkua säännöissä. Vallankaappauksia. Kuljetaan nenä pystyssä, kysyvät ovat tyhmiä ja pidetään itseä ravipuolen harrastajia parempina.

Äärimmilleen kärjistetty stereotypia ravipuolesta:
Hevoset mätänee 3 IRL vuotta keskeneräisessä tallissa, ulkoasut ovat järkyttäviä. Kilpaillaan hyvä jos ollenkaan ja kauhistellaan ratsupuolen kisakoneita. Käytetään käsittämättömätöntä termistöä ja haukutaan ratsupuolta. Rehennellään nk. yhteishengellä, vingutaan nimimerkkikaverin kaverin kaverilta säälittävä kurainen tarhamöllö tai ei laiteta kuvaa lainkaan ja kidutetaan KTK-tuomareita ja ihmetellään miksei kisaamaton kultanuppu saanut KTK-I palkintoa. No, ei se haittaa, tehdään silti toistakymmentä sukurutsattua varsaa, jälkeläisistä tulee taatusti loistoyksilöitä. Eletään kuin villissä lännessä, eikä kattojärjestön ranking edes toimi.

Tiedän, miltä sinusta nyt tuntuu. Omasta lajistasi nostettiin esille epäoikeudenmukaisesti vain kaikkein huonoimmat puolet ja vastapuolesta olisi voinut listata vielä sitä ja tätä ja tuota huonoa asiaa. Nämä ovat kuitenkin vain stereotypioita, enkä toivo, että kukaa niistä nyt vetää hernettä nenäänsä. On olemassa monia hyviäkin puolia, joita pitäisi vaalia enemmän. Ennen kaikkea jos jossakin pitäisi tapahtua muutos, niin ihmisten yleisessä suhtautumisessa toisiinsa ja asioihin. Miksi ei voitaisi ymmärtää toista tai antaa toisen elää rauhassa omaa - omalla tavallaan oikeaksi koettua - elämäänsä?

Itse yritän olla avarakatseinen, enkä halua tuomita ketään suorilta käsiltä. En ole kuitenkaan puhdas pulmunen, sillä ei meistä kukaan ole. Kaikki sanovat joskus toisesta jotain, mikä ei toista miellytä. Mutta rajansa kaikella ja etenkin yleistämisellä. 

Ymmärrän ja hyväksyn täysin, jos joku haluaa hevoselleen 500 kilpailua, tai joku 50 kilpailua. Tämä on virtuaalimaailma, jossa kaikki on mahdollista, joten eiköhän jokainen saa tehdä niin kuin itse parhaakseen kokee, ilman että jonkun viisaamman on oltava heti tilittämässä vieressä. Tämä koskee myös joitakin ravipuolen harrastajia, on turha väittää joidenkin (ei siis kaikkien) ratsupuolella harrastavien "tuhatneljäsataakolmekymmentäkilpailua" taktiikkaa sydämettömäksi kilpailuksi, sillä se on oikeutettua harrastamista siinä missä mikä tahansa muukin. Yhtä lailla ratsupuolella voidaan hämmästellä, miten ravipuolen hevoset sydämettömästi heitetään hukkaan, kun niitä ei juurikaan kilpailuteta. Molemilla puolilla on myös ne poikkeukset, joita ei tässä kohtaa huomioida tämän enempää.

Yritän ajatella, että mikä meistä on oikein, on heistä väärin ja toisinpäin. Joten miksi kiistelemään, jos molemmilla on vankka käsitys siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.
 
Ei, en halua synnyttää tästä mitään suurta maailmansotaa virtuaalisten ravi- ja ratsuihmisten välille. Toivon, että voisimme olla sulassa sovussa keskenämme ja kuten joku mainitsikin, arvostaa toisen tekemisiä ilman ylemmyydentuntoja, syyttelyjä ja turhia yleistyksiä. Magnetiella oli hyvä postaus virtuaalirasismista, joka oli oikein luettavaa tavaraa. Suosittelen myös sen lukemista kaikille. Toivottavasti jokainen nyt miettisi hieman suhtautumistaan näihin asioihin.

Tästä tuli hieman pidempi vuodatus kuin olin ajatellut ja toivottavasti löydätte sieltä jostakin sen punaisen langan, mitä tässä hain takaa.